31 Mart 2014 Pazartesi

Alerji Testleri Ve Tedavisi


Alerji teşhisi nasıl konur?
Bir takım maddelere karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey doktora yani konunun uzmanına gözükmektir. Uzmana gördüğünüz belirtileri ve bunların ne zamandır olduğunu detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Ne kadar sıklıkla bu durumu yaşadığınızı da anlatmalısınız. Ailenizde benzer durumlar yaşanıp yaşanmadığını belirtip, kalıtsal olma durumunun incelenmesini isteyebilirsiniz.


Uzmanlar belirtiler ışığında alerjinizin olup olmadığını anlamak için bazı testler yapmak isteyecektir. Alerjiniz var ise buna sebep olan maddeyi belirlemek için alerji kliniklerine yönlendirilebilirsiniz. Kendiniz emin olsanız bile alerji testi yaptırmak önemlidir.

Alerji testi nasıl yapılır?

Yapılan birkaç çeşit alerji testi mevcuttur. Deri testi, alerjiye sebep olan maddelerin aranması için yapılan ilk testtir. Alerji olduğu tahmin edilen maddeden bir miktar derinize bırakılır ve derinizin vereceği tepki ölçülür. Kan testinde ise bağışıklık sistemlerimizde alerjik maddelere karşı antikor üretilip üretilmediği kontrol edilir. Yama yöntemi ile yapılan alerji testinde ise egzama ve dermatite hastalıklarına sebep olan alerjenlerin tespit edilmesi amaçlanır. Şüphe uyandıran maddeler metal bir bölmeye konur. Metal bölme bant ile deriye yapıştırılır. Yaklaşık 48 saat bir süre beklendikten sonra vücudun verdiği tepkilere bakılır. Alerji testi sonucu alerjimizin olduğu maddeler tespit edilir ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Alerji testini hastanelerde dermatoloji bölümleri yapar. En iyi çözüme ulaşmak için mutlak suretle hastanelere ve uzmanlara başvurulmalıdır.

11 Mart 2014 Salı

Astım Ve Tedavisi


Astım günümüzde farklı isimlerle anılmaktadır. Alerjik astım diyenler, bronşit diyenler ve spastik bronşit diyenler de var. Astım hastalığı korkulacak bir hastalık değildir. Çocuklarda tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Başarı oranı yüksek tedavi yöntemleri vardır.
Belirtileri gözüken çocuklar uzmanlara başvurmalı ve uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra mümkün olan en kısa ve en az ilaçlı tedavi yöntemi seçilmelidir. Çünkü uzun ve bol ilaçlı tedavi dönemleri çocuklara zarar vermektedir.


Belirtiler arasında çok sık görülen öksürük, nefes sıkışması sayılabilir. Oyunlar oynandıktan sonra veya spor yaptıktan sonra nefes sıkışması ve öksürük de astımın önemli belirtileri arasında sayılabilir. Pek çok zaman uzun süren öksürükler ve astım tedavisine cevap vermeyen hastalarda kortizonlu spreyler kullanılır. Bunun yanı sıra nefes açıcılar, toz ilaçlar gibi ilaçlar da kullanılır. Ancak astım tedavisinde bu çok doğru değildir. Rahatlama amacıyla 1-2 hafta bu ilaçlar verilebilir ancak doğru teşhis konulmalı ve en az ilaçla tedavi yapılmalıdır.


Evde astım krizi yaşayan biri olduğunda ilk yapılması gereken hastaya ventolin verilmesidir. Ventolin sprey ve nubulizatör aleti ile astım tedavisi yapılabilir. 1 saat sonunda kriz değerlendirmesi yapılmalıdır. Astım tedavisi sırasında ilaçlar nebulizasyon cihazı ile verilmelidir. Eğer bu yok ise ağızlıklı veya maskeli hazneler ile ilaç verilmelidir. Ventolin kullanılırken elde titreme var ise hemen doktora başvurmak gerekir.