31 Mart 2014 Pazartesi

Alerji Testleri Ve Tedavisi


Alerji teşhisi nasıl konur?
Bir takım maddelere karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey doktora yani konunun uzmanına gözükmektir. Uzmana gördüğünüz belirtileri ve bunların ne zamandır olduğunu detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Ne kadar sıklıkla bu durumu yaşadığınızı da anlatmalısınız. Ailenizde benzer durumlar yaşanıp yaşanmadığını belirtip, kalıtsal olma durumunun incelenmesini isteyebilirsiniz.


Uzmanlar belirtiler ışığında alerjinizin olup olmadığını anlamak için bazı testler yapmak isteyecektir. Alerjiniz var ise buna sebep olan maddeyi belirlemek için alerji kliniklerine yönlendirilebilirsiniz. Kendiniz emin olsanız bile alerji testi yaptırmak önemlidir.

Alerji testi nasıl yapılır?

Yapılan birkaç çeşit alerji testi mevcuttur. Deri testi, alerjiye sebep olan maddelerin aranması için yapılan ilk testtir. Alerji olduğu tahmin edilen maddeden bir miktar derinize bırakılır ve derinizin vereceği tepki ölçülür. Kan testinde ise bağışıklık sistemlerimizde alerjik maddelere karşı antikor üretilip üretilmediği kontrol edilir. Yama yöntemi ile yapılan alerji testinde ise egzama ve dermatite hastalıklarına sebep olan alerjenlerin tespit edilmesi amaçlanır. Şüphe uyandıran maddeler metal bir bölmeye konur. Metal bölme bant ile deriye yapıştırılır. Yaklaşık 48 saat bir süre beklendikten sonra vücudun verdiği tepkilere bakılır. Alerji testi sonucu alerjimizin olduğu maddeler tespit edilir ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Alerji testini hastanelerde dermatoloji bölümleri yapar. En iyi çözüme ulaşmak için mutlak suretle hastanelere ve uzmanlara başvurulmalıdır.

11 Mart 2014 Salı

Astım Ve Tedavisi


Astım günümüzde farklı isimlerle anılmaktadır. Alerjik astım diyenler, bronşit diyenler ve spastik bronşit diyenler de var. Astım hastalığı korkulacak bir hastalık değildir. Çocuklarda tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Başarı oranı yüksek tedavi yöntemleri vardır.
Belirtileri gözüken çocuklar uzmanlara başvurmalı ve uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra mümkün olan en kısa ve en az ilaçlı tedavi yöntemi seçilmelidir. Çünkü uzun ve bol ilaçlı tedavi dönemleri çocuklara zarar vermektedir.


Belirtiler arasında çok sık görülen öksürük, nefes sıkışması sayılabilir. Oyunlar oynandıktan sonra veya spor yaptıktan sonra nefes sıkışması ve öksürük de astımın önemli belirtileri arasında sayılabilir. Pek çok zaman uzun süren öksürükler ve astım tedavisine cevap vermeyen hastalarda kortizonlu spreyler kullanılır. Bunun yanı sıra nefes açıcılar, toz ilaçlar gibi ilaçlar da kullanılır. Ancak astım tedavisinde bu çok doğru değildir. Rahatlama amacıyla 1-2 hafta bu ilaçlar verilebilir ancak doğru teşhis konulmalı ve en az ilaçla tedavi yapılmalıdır.


Evde astım krizi yaşayan biri olduğunda ilk yapılması gereken hastaya ventolin verilmesidir. Ventolin sprey ve nubulizatör aleti ile astım tedavisi yapılabilir. 1 saat sonunda kriz değerlendirmesi yapılmalıdır. Astım tedavisi sırasında ilaçlar nebulizasyon cihazı ile verilmelidir. Eğer bu yok ise ağızlıklı veya maskeli hazneler ile ilaç verilmelidir. Ventolin kullanılırken elde titreme var ise hemen doktora başvurmak gerekir.

27 Şubat 2014 Perşembe

Animals Çılgınlığı

Martin Garrix... Hollanda'nın yetiştirdiği Spinnin Records'un üzerine büyük yatırımlar yaptığı isim. Daha çok genç yaşında milyonlarla oynayan Martin geçen sene güzel şarkılar çıkarmıştı. Ama daha amatörce olduğu belliydi. Artık abileri gibi şahane işler çıkartıp insanları oturdukları yerden oynatabiliyor. Daha çok küçük yaştan elektronik müziğe ilgi duyan Martin kendini o konuda geliştirince devlet de bu konuda ona sahip çıkmış. Yaptığı çalışmaları desteklemiş ve o artık Spinnin'in bir üyesi. Kırdığı paraları siz düşünün. Size en sevilen şarkılarından Animals ile veda ediyorum.



10 Şubat 2014 Pazartesi

Astım Ve Tedavisi



Astım, her yaştan insanda görülebilir. Daha çok genç yaştaki insanları tehdit eden bir rahatsızlık olan astım, kuru bir öksürük ve nefes alıp verirken boğazda hasar oluşumuna yol açabilir. Astım rahatsızlığı olan insanlarda nefes alıp vermede zorluk gözükür. Şiddetli öksürük ve bayılma dahi görülebilir. Astım tedavisi aslında kolaydır ancak kontrollü bir şekilde yapılmalıdır.

Pek çok türü bulunan astıma yakalanmış olan kişiler balgamları vücutlarından atıldığı zaman çok büyük bir rahatlama hissederler. Bitki çayları genel olarak balgam sökmede yardımcıdır. Bu tür bitki çaylarından içenler kendilerini daha rahat hissederler.


Mevsime bağlı olan, alerjik ve alerjik olmayan toplamda 3 tür astım vardır. Gelecekte oluşabilecek bir astım rahatsızlığı için genç yaşta kontrol yaptırılmalıdır. Hastalar, doktor kontrolü sayesinde erken belirlenerek astım tedavisine sokulabilir ve daha etkin bir tedavi uygulanabilir. Astım oluşmasında türlü türlü sebepler vardır. Doğa olayları ve kirli havalar, genetik hastalıklar, alerjinin bulunduğu maddenin olduğu gıdaları tüketmek, nem oranında uyumsuzluk gibi sebepler sayılabilir. Bunun yanında sigara içenlerde ve evinde hayvan besleyenlerde de astım hastalığına sebep olabilen durumlardır.


Astım tedavisi sırasında belli başlı yöntemler izlenir. İlk başta belirtiler kontrol altına alınmaya çalışılır. Doktor eşliğinde kontrollü bir şekilde astım tedavisi devam eder. Düzenli yapılan egzersizler de astım tedavisine büyük katkı sağlar. Piyasada kullanılan özel spreyler nefes açmaya yararlar.

5 Şubat 2014 Çarşamba

KADINLARIN EN ÇOK KULLANDIĞI UYGULAMALAR

Günümüzde akıllı telefonlar hayatlarımızın bir parçası olmuş durumda. Gün içinde birçok mobil uygulama kullanıyor ve indiriyoruz. Kadınlar sanılanın aksine teknolojiyle en az erkekler kadar ilgili ve mobil uygulamaları sıkça kullanıyorlar. İşte kadınların en çok kullandığı uygulamalar:
-Aybaşı zamanlayıcıları direkt kadınların hedef kitlesini oluşturduğu bir uygulama biçimi. Birçok kadın tarafından bir ihtiyaç olarak sık sık kullanılıyor.
-Kahve falı da kadınların ilgisini çeken bir diğer uygulama. Günlük falların telefona gelmesi birçok kadın tarafından ilgiyle karşılanıyor ve sıkça indiriliyor.
-Kadınların en çok indirdiği uygulamalardan biri alışveriş uygulaması. Birçok markanın kendine özgü alışveriş uygulamaları bulunuyor. Kimisi satın almak, kimisi ise sadece bakıp fikir sahibi olmak için bu uygulamaları indiriyor.
-Yemek uygulamaları kadınların sıkça yardımına koşuyor. Bugün ne pişirsem sorusuna kolayca cevap almak için tek gerekli olan bir yemek tarifi uygulaması.
-Fotoğraf paylaşım uygulamaları kadınların sıkça kendilerini ve yedikleri yemekleri çekerek paylaştığı bir uygulama biçimi. Beğeni ve takdir toplamak için güzel bir platform

-Diyet uygulamaları yanında sürekli seni kontrol eden biri gibi. Hatırlatıcı görevi ve ipuçlarıyla diyet ve sağlık konusunda kadınların sıkça başvurduğu bir yöntem.

29 Ocak 2014 Çarşamba

Alerjik Nezlenin Tedavisi


Alerjik nezle tedavisi korunma (Alerjik olunan alerjenlerden ve tetikleyicilerden korunma), ilaç tedavisi, immünoterapi (Aşı tedavisi), cerrahi, eğitim, tamamlayıcı tedaviden oluşmaktadır. Bir de alternative tedaviler vardır.Tedavide başarının sırrı allerji uzmanlarınca doğru tanı konup doğru tedavi yapılmasıdır. Öncelikle allerjik nezlenin ciddiyeti belirlenmeli ve hastalığın ciddiyetine gore tedavi düzenlenmelidir. 

1. Korunma Tedavisi
Alerjik rinitte uygulanan korunma ile astımda korunma benzer olduğu için lütfen tıklayınız. 

2. İlaç Tedavisi
Alerjik rinitin ilaç tedavileri nelerdir?
Dekonjestanlar, nazal steroidler, antihistaminikler, mast hücre stalizörleri, lökotrien modifiye edici ilaçlar, antikolinerjikler, anti IgE ve antisitokin tedavileri uygulanabilmektedir. Hastanın şikayetlerine göre ve ciddiyete göre düzenleme yapılmaktadır.

Burun tıkanması için kullanılan dekonjestan ilaçları en fazla kaç gün kullanabilirim ve daha uzun kullanırsam ne olur?
Otrivine ve iliadin gibi ilaçlar en fazla 7 gün kullanılır. Bu süreden sonra etkisi kaybolur ve kullanmaya devam edilirse burun tıkanması daha fazla olm aya başlar.

Antihistaminiklerin etkileri nelerdir?
Hapiırma, burun kaşınması ve nezleye daha çok faydası olup burun tıkanmasına faydası fazla olmaz. 1 saat içinde etki başlar.

Antihistaminiklerin yan etkisi var mıdır?
Uyku yapamayan 2. jenerasyon antihistaminiklerin belirgin bir yan etkisi yoktur.

Nazal steroidler güvenli midir?
Bu tür ilaçlar doktor gözetiminde verilmelidir. Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında yan etkileri görülebilir.

Nazal steroidlerin yan etkileri nelerdir?
Baş ağrısı, bulantı ve kusma, tat ve koku duyusu kaybı, baş dönmesi, anaflaksi, ürtiker, anjioödem ve bronkospasm gibi nadiren yan etkiler görülebilir. Ayrıca burunda yanma ve sızlama (%5-10), hapşırma, sinüs konjesyonu, göz sulanması, boğaz irritasyonu, ağızda kötü tat, kanlı akıntı (%5), nasal septum perferasyonu görülebilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde tedavi yapılmalıdır.

Montelukast
6 yaş altındaki bazı hastlarda uygulanabilmekle birlikte antihistaminiklere büyük üstünlğü olmadığı için tavsiye edilmiyor.

İntranazal antikolinerjikler
Aşırı burun akıntısı olanlarda kullanılır.

3. Aşı tedavisi (İmmunoterapi)
Çocuklarda etkilidir. Ciddi allerjisi olan ve bu allerji yapan allerjenlerle karşılaşınca şikayeti olanlarda aşı tedavisi önerilir. Polenlere ve ev tozu akarlarına karşı yapılan aşı etkilidir.
Ağızdan damla şeklinde veya deri altına enjeksiyonla yapılır. Enjeksiyonla yapılan daha etkilidir. 5 yıl süreyle uygulanır. Kısa süreli ve uzun süreli uygulanan aşılar vardır. Hastalığı tamamen iyileştirdiği ve daha sonra astım gelişmesini engellediği için öneriyoruz.

Aşının yan etkisi var mıdır?
Allerjen verildiği için sadece allerji uzmanlarınca uygulanmalıdır. Allerjen verildiği için 30 dakika içinde ciddi allerjik şoka neden olabilir. Bu nedenle aşı yapıldıktan sonra 30 dakika gözlemde tutulur. Bunun dışuında aşı yapılan bölgede şişlik olabilir. Şişlik olursa buz konulmalıdır.

Etkisi ne zaman ortaya çıkar?
Etikisi 1 yılda ortaya çıkar. 1 yıl içinde faydası olmamışsa iptal edilir.

4. Cerrahi Tedavi
Fonksiyonları etkiliyen septumun anotomik değişiklikleri, kronik sinüzit, tedaviye dirençli iki taraflı nasal poliposis ve ilaçlara dirençli inferior türbinat hipertrofisi gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.

5. Eğitim
Hastalara hastalığın yıl boyu veya tekrarlayıcı özellikleri, allerjen tetiklenmesinden kaçınması gerektiği, solunum yolları irritanları ve sigara içilmemesi gerektiği öğretilmelidir. Burun spreyin doğru bir şekilde kullanması öğretilmelidir.