29 Ocak 2014 Çarşamba

Alerjik Nezlenin Tedavisi


Alerjik nezle tedavisi korunma (Alerjik olunan alerjenlerden ve tetikleyicilerden korunma), ilaç tedavisi, immünoterapi (Aşı tedavisi), cerrahi, eğitim, tamamlayıcı tedaviden oluşmaktadır. Bir de alternative tedaviler vardır.Tedavide başarının sırrı allerji uzmanlarınca doğru tanı konup doğru tedavi yapılmasıdır. Öncelikle allerjik nezlenin ciddiyeti belirlenmeli ve hastalığın ciddiyetine gore tedavi düzenlenmelidir. 

1. Korunma Tedavisi
Alerjik rinitte uygulanan korunma ile astımda korunma benzer olduğu için lütfen tıklayınız. 

2. İlaç Tedavisi
Alerjik rinitin ilaç tedavileri nelerdir?
Dekonjestanlar, nazal steroidler, antihistaminikler, mast hücre stalizörleri, lökotrien modifiye edici ilaçlar, antikolinerjikler, anti IgE ve antisitokin tedavileri uygulanabilmektedir. Hastanın şikayetlerine göre ve ciddiyete göre düzenleme yapılmaktadır.

Burun tıkanması için kullanılan dekonjestan ilaçları en fazla kaç gün kullanabilirim ve daha uzun kullanırsam ne olur?
Otrivine ve iliadin gibi ilaçlar en fazla 7 gün kullanılır. Bu süreden sonra etkisi kaybolur ve kullanmaya devam edilirse burun tıkanması daha fazla olm aya başlar.

Antihistaminiklerin etkileri nelerdir?
Hapiırma, burun kaşınması ve nezleye daha çok faydası olup burun tıkanmasına faydası fazla olmaz. 1 saat içinde etki başlar.

Antihistaminiklerin yan etkisi var mıdır?
Uyku yapamayan 2. jenerasyon antihistaminiklerin belirgin bir yan etkisi yoktur.

Nazal steroidler güvenli midir?
Bu tür ilaçlar doktor gözetiminde verilmelidir. Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında yan etkileri görülebilir.

Nazal steroidlerin yan etkileri nelerdir?
Baş ağrısı, bulantı ve kusma, tat ve koku duyusu kaybı, baş dönmesi, anaflaksi, ürtiker, anjioödem ve bronkospasm gibi nadiren yan etkiler görülebilir. Ayrıca burunda yanma ve sızlama (%5-10), hapşırma, sinüs konjesyonu, göz sulanması, boğaz irritasyonu, ağızda kötü tat, kanlı akıntı (%5), nasal septum perferasyonu görülebilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde tedavi yapılmalıdır.

Montelukast
6 yaş altındaki bazı hastlarda uygulanabilmekle birlikte antihistaminiklere büyük üstünlğü olmadığı için tavsiye edilmiyor.

İntranazal antikolinerjikler
Aşırı burun akıntısı olanlarda kullanılır.

3. Aşı tedavisi (İmmunoterapi)
Çocuklarda etkilidir. Ciddi allerjisi olan ve bu allerji yapan allerjenlerle karşılaşınca şikayeti olanlarda aşı tedavisi önerilir. Polenlere ve ev tozu akarlarına karşı yapılan aşı etkilidir.
Ağızdan damla şeklinde veya deri altına enjeksiyonla yapılır. Enjeksiyonla yapılan daha etkilidir. 5 yıl süreyle uygulanır. Kısa süreli ve uzun süreli uygulanan aşılar vardır. Hastalığı tamamen iyileştirdiği ve daha sonra astım gelişmesini engellediği için öneriyoruz.

Aşının yan etkisi var mıdır?
Allerjen verildiği için sadece allerji uzmanlarınca uygulanmalıdır. Allerjen verildiği için 30 dakika içinde ciddi allerjik şoka neden olabilir. Bu nedenle aşı yapıldıktan sonra 30 dakika gözlemde tutulur. Bunun dışuında aşı yapılan bölgede şişlik olabilir. Şişlik olursa buz konulmalıdır.

Etkisi ne zaman ortaya çıkar?
Etikisi 1 yılda ortaya çıkar. 1 yıl içinde faydası olmamışsa iptal edilir.

4. Cerrahi Tedavi
Fonksiyonları etkiliyen septumun anotomik değişiklikleri, kronik sinüzit, tedaviye dirençli iki taraflı nasal poliposis ve ilaçlara dirençli inferior türbinat hipertrofisi gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.

5. Eğitim
Hastalara hastalığın yıl boyu veya tekrarlayıcı özellikleri, allerjen tetiklenmesinden kaçınması gerektiği, solunum yolları irritanları ve sigara içilmemesi gerektiği öğretilmelidir. Burun spreyin doğru bir şekilde kullanması öğretilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder